STEM EĞİTİMİNİN UZMANLARI BAHÇEŞEHİR KOLEJİ “STEM DAY” ETKİNLİĞİNDE BİR ARAYA GELDİ
STEM eğitimine dair her şey, dünyanın yeni eğitim dili STEM modelini Türkiye’ye getiren ve ülkemizde farkındalık yaratmak adına birçok projeye imza atan Bahçeşehir Koleji tarafından düzenlenen STEM Day’de konuşuldu. 8 Nisan Cumartesi günü BAU Beşiktaş Yerleşkesi Fazıl Say Konferans Salonu’nda düzenlenen STEM Day, konusunda uzman akademisyenleri, eğitimcileri, veli ve öğrencileri buluşturdu. Bahçeşehir Koleji Kurucusu Enver Yücel’in de katıldığı etkinlikte Türkiye’nin eğitim analizi yapıldı.
Dünyanın gelişmiş ülkelerinde uygulanan, fen, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi dört önemli disiplinin bir bütün olarak edindirilmesini hedefleyen bir öğretim sistemi olan STEM modelini 11 yıl önce Türkiye ile tanıştıran Bahçeşehir Koleji, ülkemizde farkındalık yaratmaya devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında düzenlenen STEM Day’de konuşma yapan BUEK Başkanı Enver Yücel, MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, European Schoolnet (Scientix) Proje Müdürü Maite Debry, BAU Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şirin Karadeniz, BAU STEM Center Direktörü Doç. Dr. Sencer Çorlu ve Bahçeşehir Koleji Ümraniye Kampüsü STEM Lider Öğretmeni Müge Güneşer, konuşmalarıyla STEM eğitiminin farklı noktaları konusunda bilgi verdi.
İnsanlığa faydalı olmak için üretiyorlar
Bahçeşehir Kolejinin tüm kampüslerinde erken çocukluk eğitiminden itibaren uygulanan STEM eğitim kapsamında eğitim veren Bahçeşehir Koleji, Bilişim Teknolojileri Okur Yazarlığı, Kodlama, Robotik, Dijital Tasarım ve Animasyon, Oyun Programlama gibi 21. Yüzüyılın beklentilerini cevaplayan derslerle üreten nesiller yetiştirmeyi hedefliyor. Etkinlikte konuşan Bahçeşehir Koleji Kurucusu Enver Yücel; “Bundan tam 11 yıl önce Fen ve Teknoloji lisemizi açarak STEM eğitim sistemini ülkemize getirdik. Çünkü dijital dönüşümün yaşandığı bu çağda başarılı olmak için ilk önce eğitim sistemini değiştirerek, bu vizyona entegre olmuş hale getirmeniz gerekmektedir. Bahçeşehir Koleji olarak bugünün değil yarının geleceğine mezunlar hazırlıyoruz. Dünyada artık “beyin gücünü yönetmek” önem taşıyor. ABD Çalışma Bakanlığı’nın bir araştırmasına göre, bugün lise okuyan öğrenciler üniversite mezunu olduklarında %65’i bugün olmayan, henüz ortaya çıkmamış bir mesleği yapacaklar. İşte biz bu doğrultuda bir dönüşüm yaparak bütün kampüslerimizde STEM metoduyla öğrenim sunuyoruz.” dedi.
Neden STEM sorusunu da ele alan Yücel, gelişen teknolojinin paralelinde başta bilim ve sağlık olmak üzere her alanda mühendislere ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, disiplinler arası bir eğitim anlayışının gelişmiş ülkelerde sürdürülebilir hale geldiğini sözlerine ekledi.
Ülkelerin kalkınması için STEM eğitim şart
Türkiye’de ilk kez Bahçeşehir Koleji tarafından uygulanan STEM eğitiminin aldığı başarılı sonuçlar, yeni müfredata da örnek oldu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından önümüzdeki eğitim öğretim yılında 5’inci sınıftan 8'inci sınıfa kadar her yılın sonuna, öğrencilerin günlük bir probleme tasarladıkları bir ürünle uygulamalı olarak cevap vermelerinin amaçlandığı "Fen ve Mühendislik Uygulamaları" ünitesi de dahil edildi.
Uluslararası arenada başarı için STEM eğitiminin önemini vurgulayan MEB, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Bilal Tırnakçı; “Eğitim programlarını belirlerken gerçekten başarılı işlere imza atan kurumlardan ilham alıyoruz. Bu yüzden Bahçeşehir Kolejini tebrik ediyorum. Çalışmalarını yakından takip ediyor ve feyz alıyoruz. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz aylarda yeni eğitim müfredatını açıkladık. Kodlama derslerini müfredatımıza ekledik. Bu yıldan itibaren vereceğimiz tabletlerde öğrenciler kodlama yapabilecekler. Teoriden pratiğe dönüşen bir eğitim sunacağız.” dedi.
STEM Day etkinliğine katılmak üzere Bahçeşehir Koleji tarafından Türkiye’ye davet edilen Avrupa Birliği STEM Çalışmaları Proje Yöneticisi Maite Debry, etkinlikte konuşarak Avrupa Birliği’ndeki STEM çalışmaları hakkında bilgi verdi. STEM eğitimi konusunda kapsamlı bir sunum yapan Debry; “Yakın gelecekte gençler STEM mesleklerine yönelecek. Bu yüzden STEM eğitimin önemini anlatmak için projeler gerçekleştiriyoruz. Önemli olan öğrencileri eğitim hayatı devam ederken gerçek araştırmacılarla tanıştırmak, onlarla bir araya getirmektir. Ancak en önemli olan STEM mühendislerini yetiştirecek olan öğretmenlerin var olmasıdır. Bunun için Avrupa ülkeleri arasında eğitim programları düzenliyoruz. Bu programlara Türkiye’nin de dahil olmasını arzuluyoruz” dedi.
STEM Projeleri Sergilendi
STEM Day etkinliği kapsamında Bahçeşehir Koleji ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri STEM projelerini, “STEM Hall”da sergiledi. Davetlilere gerçekleştirdikleri projelerini anlata öğrenciler, projelerle ilgili yararlı sorular soran davetlilere soru kartı kuponları verdi. Yararlı sorular sorarak en fazla kuponu toplayan üç katılımcı etkinlik sonunda STEM&Maker dergisine 1 yıllık dijital aboneliğe hak kazandı.
STEM Hall’da sergilenen projelerin arasında Türkiye denizlerinde gerçekleşen yasal olmayan avcılık faaliyetlerini durduracak “okyanus” adındaki sistem, arama kurtarmalarda kullanılabilmesi amaçlanan “robotik kol” ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin hayvanların sağlıklarını yakından takip etmesi için geliştirilen “DATA Tasma” gibi çevreye duyarlı projeler de katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.
&